Serdika Offices със Сертификат за Зелена енергия

ЧЕЗ издаде Сертификат за Зелена енергия на Serdika Offices. Сертификатът се базира на Гаранции за произход, издадени от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Той гарантира, че 100% от енергията на всеки 10 000 мегават часа, използвана от офис сградата, е произведена от възобновяеми източници. Като цяло това е 50% от консумираното електричество за 1 година. 

Също според последния отчет за енергийна устойчивост на бизнес сградата генериран от Measurabl – световен номер едно софтуер за недвижими имоти. Софтуерът калкулира данни за устойчивост на инвестициите с цел корпоративна прозрачност и яснота. Сердика офиси достига 72 еденици енергийна ефективност над средното ниво (100 еденици са най-добър резултат) за изразходена електро енергия и 81 еденици ефективност на използваните водни ресурси съпоставено с други сгради от общо 80 страни в света.

За Сердика офиси устойчивото развитие е мисия. Тя е построена използвайки съвкупност от технологии, които са изцяло съобразени с околната среда. Сградата е енергийно и ресурсно ефективна през целия си жизнен цикъл – от архитектурен проект, построяване, използване и поддръжка до реновирането. Като сетифициран „зелен бизнес“ офис сградата използва най-добритe практики в областта и разполага с технологии от ново поколение:

  • Външни щори, които се контролират спрямо движението на слънцето
  • Отваряеми прозорци – всеки прозорец е двустранно отваряем 
  • Двойна стъклена фасада, която вентилира допълнително сградата и позволява безопасно отваряне на прозорците
  • Изключително високо качество, функционалност и стил за безопасна работна среда – светлина и свеж въздух
  • Проектът налага високи стандарти, които не могат да бъдат изпълнени дори от някои от новите проекти на пазара 

Зеленото строителство е също така високо устойчиво, като сградата отговаря на най-високите технологични изисквания и притежава:

  • Платинен сертификат DGNB за устойчиво развитие. DGNB – Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V.е престижна неправителствена организация.
  • Награда за зелена сграда в югоизточна Европа в рамките на международния конкурс з недвижими имоти SEE Real Estate Awards.